Serviciul de evidenta si plata, beneficii sociale

!!! ANUNȚ

Incepand cu 01.01.2021, a intrat in vigoare H.G. 1118/2020, prin care persoanele cu dizabilitati pot opta pentru:

  • acordarea biletelor de calatorie interurban 

SAU

  • decontarea carburantului pentru transportul cu autoturismul.

Dacă a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav.

In cazul optarii pentru decontarea a carburantului, suma maxima decontata in decursul unui an este :

  • 1500 lei, in cazul persoanelor cu handicap grav, in limita a 24 calatorii
  • 750 lei, in cazul persoanelor cu handicap accentuat, in limita a 12 calatorii.

Decontul se va depune la D.G.A.S.P.C. in maxim 60 de zile de la data inscrisa pe bonul fiscal si va cuprinde:

  • cerere tip
  • copie certificat de handicap;
  • copie B.I./C.I. 
  • extras de cont;
  • bonul/bonurile fiscale

In cazul minorilor se ataseaza copie dupa actul de identitate al copilului (certificat de nastere sau carte de identitate, dupa caz) precum si copie actul de identitate al reprezentantului legal.

Cererea se poate completa de catre persoana cu dizabilitati, asistentul personal (se va prezenta actul de identitate si contractul de munca), curatorul (se va prezenta actul de identitate si curatela emisa de catre judecatorie) si se va semna in prezenta salariatiilor D.G.A.S.P.C.

Calculul sumei aferente carburantului pentru care se face decontul se va realiza de catre D.G.A.S.P.C. avand ca reper tarifele biletelor CFR.

Dupa procesare de catre DGASPC a deconturilor, plata se va efectua in termen de 60 de zile de la depunerea decontului.

Optiunea este valabila tot anul calendaristic.

!!! ANUNȚ:

Reamintim persoanelor cu dizabilități că în momentul în care se schimbă cartea de identitate sau se modifică adresa de domiciliu sau reședința,  au OBLIGAȚIA să prezinte la sediul nostru din Drobeta Turnu Severin, Str. Matei Vasilescu nr. 12A, noua carte de identitate.

!!! ANUNȚ:

Plata indemnizației lunare și a bugetului personal complementar lunar  pentru persoanele cu dizabilități se efectuează de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Mehedinți, cu sediul în Drobeta Turnu-Severin, strada Carol I nr. 1,  telefon 0252 313860,  prin mandat poștal sau virament bancar.

Categorii de beneficiari:

Adulții și copiii cu handicap, cetățeni români, cu domiciliul sau reședința în România;

Persoana care are în îngrijire, supraveghere și întreținere un copil cu handicap.

Atribuții:

  • Acordarea de beneficii sociale pentru persoanele cu  dizabilități, constând în: prestații sociale, pentru minorul cu handicap; indemnizație lunară, buget complementar lunar, pentru persoana adultă cu handicap: indemnizație lunară conform art. 42, alin. 1 din Legea nr. 448/2006, pentru persoana adultă cu handicap vizual);
  • Evidențierea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit prevederilor Legii nr. 448/2006, constând in: acordarea gratuității transportului cu mijloacele de transport în comun și a transportului interurban, atât persoanelor cu handicap, cât și însoțitorilor persoanelor cu handicap grav, respectiv asistenților personali ai acestora; acordarea rovinietelor; acordarea cardurilor europene de dizabilitate; acordarea facilităților persoanelor cu handicap constând în plata dobânzii aferente creditelor acestora, potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 448/2006.

Prestații Sociale:

Persoanele adulte cu handicap grav pot beneficia de:

  • indemnizație lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 350 lei;
  • buget complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 150 lei;
  • indemnizație lunară conform art. 42, al. 4 din Legea nr. 448/2006 în cuantum de 1. 263 lei (1.263 lei nevăzători), sau asistent personal, după caz.

Persoanele adulte cu handicap accentuat pot beneficia de:

  • indemnizație lunară, indiferent de venituri,  în cuantum de 265 lei;
  • buget complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 110 lei.

Persoanele adulte cu handicap mediu pot beneficia de:

  • buget complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 60 lei.

Nu pot beneficia de prestații sociale:

  • adulții cu handicap îngrijiți și protejați în centre rezidențiale publice, cu excepția centrului de tip respiro, ori in alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter socio-medical, in care se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice pe o perioadă mai mare de o lună;
  • adulții cu handicap care sunt reținuți sau condamnați definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reținerii ori detenției;
  • adulții cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflați în îngrijirea și protecția asistentului personal profesionist.

Copilul cu handicap grav poate beneficia de:

  • prestație socială lunară minori în cuantum de 300 lei;
  • indemnizație lunară conform art. 42, al. 4 din Legea nr. 448/2006, în cuantum de 1.263  lei sau asistent personal.

Copilul cu handicap accentuat poate beneficia de:

  • prestație socială lunară minori, în cuantum de 175 lei.

Copilul cu handicap mediu poate beneficia de:

  • prestație socială lunară minori, în cuantum de  60 lei.

Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA poate beneficia și de:

  • alocație lunară de hrană, calculată pe baza alocației zilnice de hrană stabilite pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

Nu pot beneficia de drepturile prevăzute mai sus copiii cu handicap care se află în internate sau centre de plasament aferente unităților ori instituțiilor de învățământ special sau în alte tipuri de instituții publice cu caracter social, cu excepția centrului de tip respiro, în care se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice.

Nu pot beneficia de indemnizația lunară  conform art. 42, al. 4 din Legea nr. 448/2006 părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav pentru care s-a stabilit măsură de protecție socială, în condițiile legii, la un asistent maternal sau într-un serviciu de tip rezidențial.

Pentru orice alte detalii vă stăm la dispoziție la sediul instituției noastre din Drobeta Turnu Severin, Strada Matei Vasilescu nr 12 A, sau la telefon 0352/401972